Warsztaty kulinarne w warzywniaku
Jesień to czas, kiedy w naszych ogrodach jest dużo świeżych warzyw i owoców. Ich spożywanie jest zalecane przez wielu specjalistów zdrowego odżywiania. W dniach 17 i 19 października uczniowie z klas 1b, 1c, 3a brali udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Warzywniaku na hali targowej. Akcja była zorganizowana przez Urząd Miasta Stalowa Wola. Warsztaty prowadzili pani Ewelina i Mariusz Szkutnik, na co dzień gospodarze Osady Marianów. Podczas warsztatów dzieci przygotowywały dyniowe pankejki i koktajle owocowo-warzywne. Dzieci kroiły owoce i warzywa, mieszały w misce produkty na placki dyniowe. Przygotowane potrawy bardzo wszystkim smakowały i były chętnie zjadane. Na zakończenie każdy dostał przepisy na przygotowywane dania, aby wspólnie z rodzicami przygotować je w domu.
B.Łoś, M.Łach, A.Zbrożyna-Tutak