Dzień marchewki
Dzień 22 października 2019 r. w zerówce był dniem wyjątkowym -pomarańczowym, marchewkowym, zdrowym i witaminowym. W tym dniu dzieci przyszły do szkoły ubrane na pomarańczowo. Realizując program edukacji żywieniowej, dzieci poznały zalety i walory marchewki. Dowiedziały się wiele ciekawych rzeczy o tym warzywie: skąd pochodzi, jak bardzo jest zdrowe, ile zawiera cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Niewiele osób nie wie, że zielona nać marchewki jest także jadalna, można z niej zrobić koktajl, dodając korzeń marchwi i cytrynę. Warto pić soki z dodatkiem marchewki, bo to witaminowa „bomba”, która korzystnie wpływa na skórę, włosy oraz wzrok. Jak się okazuje z marchewki można zrobić również dżem i upiec smakowite ciasto marchewkowe. Na zimę ją mrozimy, suszymy i dodajemy do jesiennych przetworów np. sałatek i marynat. Ten bardzo zdrowy „pomarańczowy dzień” wypełniony był wierszami, rymowankami, zabawami przy piosence pt. „Urodziny marchewki” oraz pracami plastycznymi. Dzieci mogły też schrupać surową marchewkę. Był to dzień, w którym wszyscy dobrze się bawili i marchewkę polubili! Dzięki takim lekcjom rozbudzamy u dzieci zainteresowanie własnym zdrowiem i zachęcamy do prawidłowego odżywiania się.
Opracowała A. Baniuch